Per via de càstich e correcció: violència domèstica i llicències de càstigs a la València baixmedieval.: Per via de càstich e correcció: domestic violence and punishment licenses in late medieval Valencia. - Barber Blasco, Alberto (Aragón en la Edad Media, 2021)
Resumen: El present estudi analitza les llicències de càstigs particulars que foren expedides pel tribunal del Justícia Criminal, centrant-se en les persones que demanaren aquestes llicències i els grups socials que patiren aquests càstigs. Un estudi que posa de relleu els llibres de cèdules com a font d’estudi que ens permet endinsar-nos en la violència de caire més domèstica i conéixer els motius pels quals els particulars volgueren aplicar a ajudants, mossos, esclaus, familiars o insans del seu nucli social més directe o indirecte. Palabras clave: València, Baja Edad Media, justicia criminal, castigo medieval, violencia doméstica. Abstract: The present study analyzes the particular’s punishment licenses issued by the Criminal Justice court, paying attention in the people who ordered these licenses and the social groups who suffered these punishments. An study that highlights the llibres de cèdules as a research source that allows us to get into the domestic violence And to know the reasons why private individuals wanted to apply to assistants, servants, slaves, family members or insane people from their most direct or indirect social nucleus. Keywords: Valencia, latter Middle Ages, criminal justice, punishment, domestic violence.